Czy obieranie z pokruszonymi łupinami jest niezdrowe?

Czy obieranie z pokruszonymi łupinami jest niezdrowe?

Zanim zaczniesz obierać swoje muszelki, musisz upewnić się, że woda, której będziesz używał ma temperaturę pokojową. Powinieneś również przykryć muszle około 2 calami (5 cm) wody. Jeśli woda jest zbyt gorąca, muszle będą pękać. Aby tego uniknąć, włóż je do garnka zanim woda się zagotuje. Następnie gotuj muszle przez 5 minut. Pamiętaj, że większe skorupki mogą potrzebować więcej czasu na ugotowanie.

Skorupki jaj mogą być skażone salmonellą

Ogniska salmonelli w Stanach Zjednoczonych są główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Skorupki jaj mogą być skażone tą bakterią, która może przenosić się z zawartości jaj do skorupek. Skażenie to może prowadzić do skażenia jaj, a w konsekwencji do zakażenia ludzi. Aby temu zapobiec, skorupki jaj powinny być dokładnie myte przed spożyciem.

Naukowcy z Flinders University w Australii opracowali metodę dekontaminacji skorupek jaj, która usuwała zanieczyszczającą Salmonellę Typhimurium z zewnętrznej powierzchni jaj. Metoda została zaadaptowana z techniki gotowania sous-vide i wykorzystywała łaźnię wodną o kontrolowanej temperaturze. Metoda ta była najbardziej skuteczna w usuwaniu z jaj bakterii Salmonella, która znajduje się na powierzchni i wewnątrz porowatej skorupki jajka.

Salmonella jest bakterią występującą w odchodach kurcząt, ale może dostać się do skorupki jajka przez pęknięcia lub pory w skorupce. Typ Salmonelli odpowiedzialny za to zakażenie nazywa się Salmonella enteritidis i może dostać się do jaj zanim skorupki zostaną uformowane. Bakteria ta jest obecna w jajnikach kur niosek i może powodować choroby przenoszone przez żywność.

Jeśli chodzi o bakterię salmonelli, istnieje wiele sposobów, aby zapobiec jej wpływowi na Ciebie. Po pierwsze, upewnij się, że kupujesz tylko jajka z firm zatwierdzonych przez SFA. Po drugie, upewnij się, że dokładnie sprawdzasz jajka pod kątem oznak zanieczyszczenia kałem. Po trzecie, zawsze powinieneś gotować jajka, aż białka będą twarde, a nie płynne. Jeśli przygotowujesz sos lub jakiekolwiek danie, które wymaga surowych jaj, najlepiej jest użyć jaj pasteryzowanych. Pasteryzacja niszczy szkodliwe bakterie i czyni je bezpiecznymi do użycia w większości przepisów.

Podsumowując, najlepszym sposobem zapobiegania zakażeniu salmonellą skorupek jaj jest zapewnienie ich dokładnego umycia przed spożyciem. Skorupki jaj są porowate i pocą się w temperaturze pokojowej. To pocenie się powoduje przenoszenie wody z wnętrza jajka na zewnątrz. Oznacza to również, że patogeny żyjące na skorupkach jaj mogą przechodzić przez nie, zwiększając ryzyko infekcji.

Wybielanie może pozbawić skorupki koloru

Wybielanie za pomocą pokruszonych skorupek może pozbawić skorupki koloru i blasku, ale należy zachować ostrożność, ponieważ silne kwasy mogą być niebezpieczne i mogą uszkodzić skórę lub oczy. Zawsze używaj rękawic i okularów ochronnych podczas wybielania. Nigdy nie należy wybielać muszli, które są delikatne, przezroczyste lub zawierają nacreous interior. Po zakończeniu wybielania, opłucz muszle czystą wodą i osusz je.

W przypadku większości muszli, roztwór składający się z siedemdziesięciu pięciu procent wody i dwudziestu pięciu procent wybielacza może usunąć brud i okostną. Jeśli chcesz uzyskać silniejszą moc czyszczenia, zmieszaj roztwór wybielacza w proporcji 50-50. Używaj gumowych rękawic ochronnych i ochrony oczu podczas używania roztworu wybielacza na swoich muszlach. Roztwór wybielacza sprawi, że muszle staną się białe. Jeśli wolisz zachować kolor, możesz wyczyścić muszle w kąpieli kwasowej zamiast wybielania ich.

Alternatywnie, możesz po prostu wybielić muszle światłem słonecznym, choć ta metoda działa tylko z białymi muszlami. Pamiętaj, aby dobrze wypłukać muszle wodą z mydłem lub użyć strumienia wody, aby usunąć wszelkie pąkle. Możesz również użyć odkamieniacza, szczoteczki do zębów lub szczotki do grilla, aby usunąć pąkle.

Po oczyszczeniu możesz wyeksponować muszle w naczyniu z odrobiną oleju mineralnego. Po umyciu muszli, można je wypolerować do pożądanego wyglądu. Możesz użyć szczotki do usunięcia brudu i żwiru, lub zastosować olej mineralny lub spray do akryli.

Chemiczne środki złuszczające mogą powodować podrażnienia

Zarówno pokruszone muszle, jak i chemiczne środki złuszczające są środkami złuszczającymi, które mogą powodować podrażnienia. Chociaż oba te zabiegi są skuteczne, ważne jest, aby zachować ostrożność podczas stosowania tych produktów. Mogą one uszkodzić skórę i spowodować oparzenia chemiczne. Najlepiej jest stosować środek złuszczający tylko raz lub dwa razy w tygodniu i monitorować reakcję skóry. Jeśli skóra jest zbyt ściągnięta lub surowa, należy zmniejszyć częstotliwość stosowania.

Istnieje kilka rodzajów chemicznych środków złuszczających dostępnych dla różnych typów skóry. Niektóre z nich można kupić bez recepty, a inne mogą być stosowane przez dermatologa. Większość chemicznych środków złuszczających działa poprzez rozbijanie wiązań, które utrzymują komórki skóry razem. W rezultacie górne warstwy skóry złuszczają się, odsłaniając nową skórę pod spodem.

Środki złuszczające na bazie enzymów są bezpieczne dla wszystkich rodzajów skóry. Są pozyskiwane z owoców i działają poprzez rozkładanie białek na powierzchni skóry. W przeciwieństwie do eksfoliantów na bazie kwasów, eksfolianty enzymatyczne nie wymagają specjalnego balansu pH. Działają w ten sam sposób, ale w wolniejszym tempie. Mogą jednak nie być odpowiednie dla Ciebie, jeśli jesteś wrażliwa na jakikolwiek rodzaj chemicznego środka złuszczającego.

Złuszczanie fizyczne polega na ręcznym pocieraniu zewnętrznej warstwy skóry. Fizyczne środki złuszczające są również szorstkie dla skóry i nie wnikają tak głęboko jak chemiczne środki złuszczające. Nie są one również zalecane dla osób o wrażliwej lub zapalnej skórze, ponieważ mogą pogorszyć istniejący stan. W takim przypadku lepiej jest stosować chemiczne środki złuszczające, które wspomagają obrót komórkowy, a które są bardziej delikatne i bezpieczne dla skóry twarzy.

Pokruszone łupiny orzechów również nie są bezpieczne dla skóry wrażliwej, ponieważ ich większe cząstki mogą podrażniać okolice oczu. Pokruszone łupiny orzechów są również bardziej ścierne, co może uszkodzić barierę ochronną skóry. Dlatego najlepiej stosować delikatne eksfolianty z mniejszymi drobinkami. Dobrym przykładem takich produktów są maseczki złuszczające Kate Somerville, które są specjalnie zaprojektowane, aby delikatnie odsłaniać skórę pod nimi.

Regenerująca się muszla zawiera więcej procent wapnia niż oryginalna muszla

Aby naprawić muszlę, ślimak potrzebuje wapnia. W płaszczu ślimaka znajdują się gruczoły wydzielające wapń i inne substancje, które utwardzają muszlę. W rezultacie regenerująca się skorupa ma większą zawartość wapnia niż skorupa oryginalna. Jeśli jednak ślimak nie otrzymuje wystarczającej ilości wapnia, może wchłonąć go ze swojej skorupy, czyniąc ją bardziej kruchą.

Jest to problem, z którym boryka się wiele stworzeń w przyrodzie. Jednak ewolucja znalazła rozwiązania tego problemu. Wiele stworzeń morskich opracowało różne mechanizmy radzenia sobie z tym problemem. Na przykład używają one materiałów kompozytowych, takich jak węglan wapnia i białka, do tworzenia muszli. Te materiały kompozytowe zostały również znalezione w twardych tkankach ssaków.

Używanie pokruszonych muszli jako naturalnego nawozu

Pokruszone muszle morskie to świetny sposób na dodanie składników odżywczych do gleby. Ten organiczny nawóz pomaga również poprawić teksturę i strukturę gleby. Ponadto, muszle te nie szkodzą dzikim zwierzętom, ptakom ani owadom. Muszle są również doskonałym sposobem na poprawę poziomu pH gleby.

Muszle są doskonałym źródłem wapnia i siarki dla roślin. Zapobiega to gniciu końcówek kwiatowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia rośliny. Ma również wysoką zawartość potasu i fosforu, które są niezbędne dla warzyw korzeniowych. Ten naturalny nawóz nie jest niezdrowy, ale nie należy go stosować w nadmiarze.

Pokruszone muszle morskie mogą być również stosowane jako ściółka do kompostowania. Gruboziarnista tekstura pokruszonych muszli pomaga zmniejszyć zagęszczenie gleby. Pokruszone muszle rozkładają się powoli, ale uderzanie w nie młotkiem pomoże im szybciej się rozłożyć.

Używając pokruszonych muszli jako naturalnego nawozu, należy je dodać do gleby, w której chcemy posadzić rośliny. Można nimi zasilić całą rabatę ogrodową lub dodać je do poszczególnych rzędów w czasie sadzenia. Najlepiej jest wmieszać muszle w glebę przed sadzeniem, aby zapobiec ich rozwiewaniu.

Oprócz dostarczania glebie naturalnych składników odżywczych, pokruszone muszle hamują również wzrost chwastów. Ponieważ zawierają one wapń i inne mikroelementy, mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH gleby. Pomaga to w lepszym pobieraniu azotanów i pomaga wzmocnić ściany komórkowe roślin.

Skorupki jaj mogą również działać jako środek odstraszający szkodniki. Pokruszone skorupki można posypać na łodygi roślin, aby zapobiec szkodnikom. Ostre krawędzie skorupek jaj odstraszają gryzonie i owady, które mogą uszkodzić rośliny. Oprócz nawożenia roślin, skorupki jaj mogą być używane jako naturalna ściółka.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *